In 5 stappen je WordPress Website updaten

In deze blog lees je hoe je zelf in 5 stappen je website kunt updaten. 

 1. Een backup maken
 2. Plugins updaten
 3. Thema’s updaten
 4. WordPress updaten
 5. Je website controleren
 6. (Optioneel) opnieuw een backup maken

Stap #1 – Een backup maken

De eerste stap die ik altijd doe is een back-up maken.

Vraag jij je af waarom ik handmatig een backup maak en niet gebruik maakt van het automatisch updaten? Het is denk ik een controledingetje :-D. Ik heb graag zelf invloed. Daarbij controleer ik aan het eind van het backupen mijn website, waardoor ik weet dat deze goed werkt. En als dat niet het geval is, dan weet ik dat het tijdens deze backup veroorzaakt is en kan ik sneller mijn website weer in goede staat brengen.Ik gebruik daarvoor de plugin UpDraftPlus. Je kunt ook prima een andere plugin gebruiken. Er zijn veel hostingproviders die ook regelmatig backups maken. Als je zelf handmatig een backup maakt voor je begint, weet je precies welke staat van je website in deze backup zit.
Ik maak overigens gebruik van de standaard instellingen van UpdraftPlus, als je de plugin installeert, vraagt hij je stap voor stap welke instellingen je wilt gebruiken. Ik laat dan dus alles staan zoasl het wordt aangeboden.

Nu de stappen voor het maken van de backup:

 • Ik kies bovenaan mijn website voor: UpdraftPlus > Backup/ Terugzetten.
 • Vervolgens klik ik op de knop “Nu een backup maken”.
 • In de popup die nu verschijnt, heb ik een vinkje staan voor de bovenste twee opties. (zie onderstaande afbeeldingen).

Soms duurt het even voor je backup klaar is, ga daarom gerust even iets anders doen. 

Stap #2 – Plugins updaten 

Ik update altijd via het door te klikken op het volgende icoontje: update icon

Op de pagina die je dan ziet, heb je een mooi overzicht van alle plugins en thema’s die geupdate moeten worden. Ook kun je goed zien of de versie van WordPress nog up-to-date is. Alles lekker bij elkaar!

Voor het updaten van de plugins, selecteer ik eerst alle plugins tegelijk en daarna klik ik op de knop Plugins bijwerken

Stap #3 – Thema’s updaten

Ik ga weer terug naar de overzichtspagina, via het icoontje uit stap #2. Ik selecteer alle plugins en klik op de knop Thema’s bijwerken

Stap #4 – WordPress updaten

Wanneer er een update is voor WordPress dan staat dat bovenaan de updates en verschijnt er een blauwe knop. 

Doe deze stap altijd als laatste én wacht netjes tot de hele update klaar is. 

Stap #5 – Je website controleren

Nu ga je controleren of alles goed is gegaan. Wees gerust, het komt gelukkig niet vaak voor dat er iets misgaat.

Welke controles voor je uit, zodat je weet dat alles goed is gegaan?

 1. Op je laptop: open een incognitovenster van je browser.
 2. Surf naar je website.
  Ziet deze pagina eruit zoals je wilt?
 3. Test je menu: verwijzen alle knoppen in je menu naar de juiste pagina?
 4. Test de knoppen op pagina’s, doen ze wat je ervan verwacht?
 5. Heb je een formulier? Vul je gegevens in, liefst met een ander emailadres dan dat je gebruikt als je bezig bent met aanpassen.
 6. Lees een blog, leest dit lekker weg en zien de plaatjes er goed uit?

Stap #6 – (optioneel) nieuwe backup maken

Je kunt er voor kiezen om aan het eind opnieuw een backup te maken.